
Oto krótka instrukcja obsługi szczęśliwego jaja z Wyszynek:
- Jaja z Wyszynek prosto z kurnika trafiają do szybkiej kąpieli i są wstępnie przez nas myte. Jednak trzeba pamiętać, aby przed spożyciem lub włożeniem do lodówki jaja powinny być sparzone wrzątkiem i dokładnie umyte.
- Najlepiej przechowuje się jaja w lodówce. Należy unikać przechowywania ich we wspólnych komorach z produktami o intensywnym zapachu, który łatwo może przenikać do wnętrza jaja np. czosnek, czy cebula (jajka układamy tępym – płaskim, końcem do góry, dzięki temu żółtko będzie leżało na zwartym białku).
- Jaja przechowywać można w pomieszczeniach suchych, ciemnych i chłodnych o temperaturze nieprzekraczającej + 12 stopni C, ale nie niższej od 0 stopni.
- Maksymalny czas przechowywania jajek to 4 tygodnie w lodówce i 2 tygodnie poza nią (w chłodnym i przewiewnym miejscu np. pod oknem lub w piwnicy w temperaturze 8-12 stopni C).